Limun dijeta sa vodom za mršavljenje od 14 dana: plan ishrane i saveti

Postoje različite dijete sa limunom, a sve se zasnivaju na konzumiranju svežeg limunovog soka, jer poznato je da limun rastvara masti i sprečava stvaranje novih masnih naslaga u organizmu. Limun dijeta služi kako za mršavljenje, tako i za detoksikaciju organizma. Naime, limun na zdrav način izbacuje toksine iz organizma i može da pomogne u lečenju mnogih zdravstvenih problema.

Limun dijeta sa vodom traje 14 dana i za to vreme može se skinuti čak i do 10 kg. Za vreme držanja ove dijete nije potrebna nikakva posebna ishrana, ali ipak je poželjno da smanjite unos kalorija. Izbegavajte beli hleb i testenine, slatkiše, grickalice, gazirana pića i alkohol. Trudite se da jedete više manjih obroka u toku dana.
Limun dijeta sa vodom za mršavljenje od 14 dana: plan ishrane i saveti

Plan ishrane za limun dijetu od 14 dana:

Za vreme trajanja limun dijete potrebno je svakoga dana da pijete sok od limuna pomešan sa vodom. Preporučuje se da ga pijete sat vremena pre obroka. Prvog dana dijete koristite samo jedan limun, a potom svakoga dana povećavajte količinu sa još jednim limunom, dok ne dođete do maksimalno 6 limunova. Takođe, važno je da 7. dana dijete iscedite 3 limuna sa 3 čaše vode, a onda od 8. dana uzimajte po jedan limun manje. Broj limunova uvek treba da bude u srazmeri sa brojem čaša. U nastavku možete videti jasan prikaz ove dijete, odnosno koliko limunova je potrebno uzimati svaki dan.

 1. dan: sok od 1 limuna + 1 čaša vode
 2. dan: sok od 2 limuna + 2 čaše vode
 3. dan: sok od 3 limuna + 3 čaše vode
 4. dan: sok od 4 limuna + 4 čaše vode
 5. dan: sok od 5 limunova + 5 čaša vode
 6. dan: sok od 6 limunova + 6 čaša vode
 7. dan: sok od 3 limuna + 3 čaše vode
 8. dan: sok od 6 limunova + 6 čaša vode
 9. dan: sok od 5 limunova + 5 čaša vode
 10. dan: sok od 4 limuna + 4 čaše vode
 11. dan: sok od 3 limuna + 3 čaše vode
 12. dan: sok od 2 limuna + 2 čaše vode
 13. dan: sok od 1 limuna + 1 čaša vode
 14. dan: sok od 3 limuna + 3 čaše vode

Preporučuje se da svako jutro za doručak, pored soka od limuna i vode, uzmete 2 parčeta integralnog hleba sa marmeladom od limuna ili pomorandže. Što se ručka tiče, neki od predloga su pun tanjir pasulja ili kuvani pirinač, špagete sa jogurtom ili tanjir sočiva.

Naravno, uz kuvano jelo pojedite krišku integralnog hleba i pijte limunov sok ili ga koristite kao preliv. Za večeru se možete opredeliti za pileća prsa, kuvanu junetinu ili piletinu prelivenu sokom od limuna.

Zdravstvene prednosti limun dijete

Poznato je da limun poseduje mnogo zdravstvenih koristi. On ima antioksidativno dejstvo, pa ubrzava metabolizam i poboljšava varenje. Takođe, limun deluje i kao prirodni diuretik, pa pomaže da se izbaci višak tečnosti iz organizma, čime se smanjuje celulit i podmlađuje koža. Ukoliko redovno konzumirate limun vaš apetit će se smanjiti, a poznato je da limunska kiselina sagoreva masti. Pored toga, u kori limuna je sadržan polikosanol, odnosno šećer koji pomaže u sagorevanju masnih naslaga. Dokazano je da je samo jedan limun dnevno dovoljan da spreči nagomilavanje masnih naslaga na kukovima i na stomaku.

Limun dijeta obezbeđuje našem organizmu sve neophodne količine vitamina C, vlakana, proteina, ugljenih hidrata i minerala, poput kalcijuma, gvožđa i bakra. Zahvaljujući velikim količinama vitamina C limunova dijeta štiti organizam od infekcija, ublažava upalu krajnika i grla i pomaže u zarastanju rana. Fosfor u limunu pomaže u lečenju gripa, prehlade i groznice, a kalcijum jača zube i kosti. Kalijum poboljšava kognitivne funkcije, a gvožđe utiče na izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Kao što možete videti, koristi limunove dijete su višestruke za naše zdravlje.

Treba napomenuti još i da se za vreme držanja ove dijete koža podmlađuje, a akne i bubuljice polako nestaju. Bićete puni energije i uvek koncentrisani na ono što radite. Vaše telo će biti oslobođeno svih štetnih materija i uz ovu dijetu možete biti sigurni da u organizam unosite dovoljne količine tečnosti.

Saveti za držanje ove dijete:

Limun dijetu je najbolje da držite u proleće, da biste se oslobodili suvišnih kilograma koji su se nagomilali u toku zime, da biste pročistili organizam i spremno dočekali lepe dane.

Limun dijeta je generalno bezbedna, ali ipak se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa želucem. Zato je najbolje da se posavetujete sa lekarom pre nego što počnete da je držite.

Ipak, znajte da su mučnina i glavobolja na početku dijete sasvim normalna pojava, jer se organizam privikava na nov način ishrane i počinje proces čišćenja u organizmu. Ovi simptomi će već nakon nekoliko dana nestati, a rezultati će ubrzo postati vidljivi.

Imajte na umu da se ova dijeta primenjuje širom sveta i da su mnoge poznate ličnosti postigle sjajne rezultate uz ovu dijetu.

Forum / Komentari / Iskustva
 • Milena
  Milena

  a nakon 14 dana dijete da li se nastavlja dijeta ili se pravi pauza i koliko kg manje tj bi trebali da izgubimo