Krema od puževe sluzi – upotreba i iskustva

Stalna i neiscrpna borba sa vremenom i starošću i želja da što duže zadržimo negovan, mladalački i svež izgled jedna je od najkarakterističnijih odlika civilizovanog čoveka.

U našem savremenom, urbanom dobu, trend pojavnosti, mladosti i lepote je posebno naglašen i ponekad se čini da čak ne biramo sredstva i načine koji će nas učiniti lepšim, vitalnijim i podmlađenijim.
Na sreću, naš svet u poslednje vreme karakteriše i fenomen ponovnog okretanja prirodi, trend wellness-a i zdravog života, pa tako i preparate ili metode koji će nas učiniti estetski privlačnim, a naš organizam snažnim i vitalnim, nalazimo u prirodnom okruženju.

Puževa sluz je upravo jedan od takvih prirodnih darova. Iako uopšte ne zvuči privlačno, a vrlo verovatno deluje i pomalo odbojno, puževa sluz se u kozmetičke svrhe koristila još četiri veka pre nove ere. Čuveni starogrčki lekar i otac medicine, Hipokrat, takođe je verovao u dobrobit puževe sluzi i prepisivao je pacijentima tretman puževima, ukoliko su imali upale na koži. Prema zapisima, Hipokrat je u tretmanu upaljene kože prepisivao preparat od zgnječenih puževa, pomešanih sa kiselim mlekom.
Možda ne zvuči baš prijatno, no drevna svedočanstva govore u korist ovog prirodnog melema.
Krema od puževe sluzi – upotreba i iskustva
Ova tvorevina se danas uglavnom koristi kao sastojak kozmetičkih preparata za negu kože, zbog svojih neverovatnih svojstava koji je čine glatkom, mekom i negovanom. Puževi se takođe koristi i živi, kao deo kozmetičkih tretmana u nekim salonima lepote.

Zašto je puževa sluz dobra za kožu?

Puž je jedna od zaista malobrojnih vrsta na našoj planeti koja ima neverovatnu moć samoregeneracije. Priroda je darovala puževe sluzavom materijom koju stalno stvaraju i koja štiti puževu kožu od oštećenja, ultraljubičastog zračenja i svih infekcija. Istraživanja su pokazala da puževa sluz isto tako deluje i na ljudsku kožu, pre svega zahvaljujući moćnom sastojku, alantoinu.

Šta sadrži puževa sluz? Puževa sluz je bogata izuzetno blagotvornim i korisnim sastojcima, za koje su studije pokazale izuzetno blagotvorno dejstvo na ljudsku kožu. Upravo zato su tretmani sa puževima i preparati čiji je glavni sastojak puževa sluz, ponovo došli u žižu interesovanja u svetu kozmetike.

Alantoin – Glavni i najznačajniji sastojak puževe sluzi, alantoin je zaslužan za sposobnost samoregeneracije, karaktreistične za jako mali broj živih vrsta. On deluje na ubrzanje procesa zarastanja rana i brzo regeneriše tvrda i meka tkiva. U kontaktu sa ljudskom kožom, ovaj sastojak deluje tako što obnavlja ćelije epidermisa, ubrzava proces njihove regeneracije, te na taj način efikasno rešava upalne procese i uklanja oštećenja poput ožiljaka.

Glikolna kiselina – Ovaj sastojak je veoma značajan u procesu stvaranja novih ćelija. Istovremeno deluje i kao snažan piling, pošto prodire ispod površinskih slojeva kože velikom brzinom. Zbog toga je korisna u tretmanu bora, tamnih mesta na koži i staračkih pega.

Hijaluronska kiselina – Ovo je sastojak koji je u poslednje vreme česta tema u oblasti lepote, podmlađivanja i kozmetike. Hijaluronsku kiselinu sadrže sva živa bića i ona je sastavni deo kože. Njena uloga je izuzetno važna za samu kožu, pošto deluje kao upijač vode i omogućuje odličnu hidrataciju. Ona je direktno povezana sa procesom podmlađivanja, imajući u vidu da najviše hijaluronske kiseline imaju bebe, a manjak ovog sastojka se smatra glavnim krivcem za nastanak bora.

Kolagena vlakna i elastin – Kolagena vlakna predstavljaju glavno vezivno tkivo, koje povezuje ćelije. Poput hijaluronske kiseline upija vlagu i pospešuje hidrataciju. Elastin daje koži optimalnu elastičnost i održava je vitalnom.

Vitamini – Puževa sluz sadrži najznačajnije vitamine, A, B6 i C. Vitamin C pomaže u obnavljaju vezivnih vlakana, kolagena i elastina. Vitamin A, odnosno retinol, zaslužan je za obnovu samih ćelija kože i dobar je antioksidant. Vitamin B6 je najvažniji vitamin koji ima antiupalno delovanje.

Krema od puževe sluzi i njena blagotvornost

Krema od puževe sluzi se odlikuje svim navedenim svojstvima, zbog čega je izuzetna u tretmanu protiv bora i uklanjanja nepravilnosti na koži. Upotrebom kreme sa puževom sluzi koža postaje podmlađena, glatka i negovana, a takođe utiče i na generalni kvalitet i otpornost kože.

Proizvođači koji izrađuju preparate od puževe sluzi u svojoj ponudi imaju kreme i maske za lice, kao i losione i kreme za telo. Važno je obratiti pažnju da na proizvodima bude jasno naveden sadržaj preparata, kao i procenat puževe sluzi u njemu. Postoje registrovane kozmetičke firme koje godinama unazad proizvode preparate sa ovim sastojkom, koji su provereni i bezbedni za upotrebu.

Kako je puževa sluz apsolutno prirodan sastojak, preparati koji ga sadrže su potpuno bezopasni za upotrebu, a oni koji su ih koristili uglavnom imaju vrlo pozitivne komentare. Upotreba krema od puževe sluzi isključuje bilo kakve nuspojave, štetne efekte i neželjene posledice.

Forum / Komentari / Iskustva