Kako posvetliti kosu?

Ukoliko želite da osvežite vašu kosu i da je malo posvetlite, nije uvek potrebno da idete kod frizera niti da koristite bilo kakve hemijske supstance i veštačke boje koje oštećuju kosu i novčanik.

Postoje prirodni načini za posvetljivanje kose.

Možete jednostavno od prirodnih sastojaka koje imate u kuhinji napraviti preparat koji će vam pomoći da postignete željeni rezultat.

U nastavku možete saznati koju su to prirodni sastojci koji vam mogu pomoći da posvetlite vašu kosu za nekoliko nijansi.
Kako posvetliti kosu? Saveti za prirodno posvetljivanje kose

Prirodni preparati za posvetljivanje kose

Cimet

Osim što posvetljuje kosu, cimet je takođe čini mekom, sjajnom i svilenkastom i daje joj neodoljivi miris. Takođe, koristeći cimet ojačaćete folikul dlake i ubrzaćete rast kose. Uz pomoć cimeta moći ćete da posvetlite kosu za 2-3 nijanse. Potrebno je samo da 3 kašičice cimeta pomešate sa 4 kašičice balzama i da tu smesu nanesete na kosu. Preko glave stavite najlonsku kesu i peškir i držite ovako 4h, a nakon toga isperite. Još bolji efekat se postiže ako cimet pomešate sa medom.

Cimet i med

Maska za kosu sa cimetom i medom je najbolji izbor ukoliko želite da posvetlite vašu kosu. Najbolji efekat sa ovom maskom se postiže ukoliko imate svetlosmeđu kosu. Za takvu kosu biće dovoljan samo jedan tretman i nijansa kose će biti 2 do 3 puta svetlija.

Kod tamnosmeđe kose biće potrebno da se uradi više tretmana kako bi efekti bili vidljivi. I ako ne uspete da posvetlite kosu onoliko koliko biste želeli, ova maska će u svakom slučaju pomoći da vaša kosa bude meka i sjajna.

Za pripremu ove maske biće vam potrebne 3 supene kašike cimeta, 3 supene kašike meda i 5-6 supenih kašika balzama za kosu koji inače koristite. Ovo je količina sastojaka koja je potrebna za dužu kosu, ali ukoliko vam je kosa kraća ili srednje dužine biće dovoljno da koristite polovinu od prepisane količine sastojaka.

Što se samog postupka pravljenja ove maske tiče, najpre u posudi pomešajte cimet i med i mešajte lagano, kako bi se sastojci sjedinili. Nakon toga dodajte balzam i ponovo sve dobro promešajte. Kada dobijete homogenu braon smesu vaša maska je gotova.

Prvo kosu operite svojim uobičajenim šamponom a onda je raščešljajte i izdelite u pramenove. Dobijenu masku nanosite pojedinačno na svaki pramen kose, uz pomoć četke za farbanje, a na kraju možete sve dobro utrljati rukama. Nemojte mazati ovu masku skroz do korena kose jer ako maska dospe do kože glave može izazvati iritaciju i cvrenilo.

Kada namažete celu kosu, umotajte je u punđu i preko stavite najlonsku kesu i peškir. Držite peškir na glavi oko pola sata, kako bi se kosa zagrejala, a najlonsku kesu nakon toga držite još oko 4-5 sati. Posle isteka tog perioda isperite dobro kosu toplom vodom.

Kada kosu prosušite fenom videćete da je postala svetlija već nakon prvog tretmana. Ukoliko želite još svetliju kosu, ponavljajte ovaj tretman više puta. Preporučuje se da ukoliko imate suvu kosu dodate u masku i jednu supenu kašiku maslinovog ulja.

Limunov sok

Limun je takođe jedno od sredstava koje može pomoći da posvetlite kosu na prirodan način. Potrebno je samo da pomešate sveže isceđeni sok od limuna i toplu vodu u jednakim količinama. Ovu mešavinu nanesite na kosu i pustite da deluje 10-15 minuta, a zatim je isperite. Najbolje je da pustite da vam se kosa osuši na suncu jer sunce pojačava dejstvo limuna. Preporučuje se da tretman limunovim sokom koristite najviše jednom nedeljno jer limun može oslabiti folikul dlake.

Čaj od kamilice

Kamilica sadrži svojstva koja pomažu da se posvetli kosa. Prvo skuvajte čaj od kamilice i pustite da se malo ohladi. Zatim, isperite kosu ovim čajem, a onda nanesite balzam na kosu i nemojte ga ispirati. Potrebno je da u ovaj balzam prethodno stavite nekoliko kašičica čaja od kamilice. Najbolje bi bilo da se kosa osuši na suncu, jer sunce pojačava dejstvo kamilice i kosa će još više da posvetli.

Med

Za posvetljivanje kose možete koristiti i med. Potrebno je da pomešate jednu kašičicu meda sa jednom šoljom vode i pustite da odstoji oko pola sata. Zatim, u to dodajte jednu šolju maslinovog ulja i izmešajte sve sastojke. Nanesite smesu na kosu i preko stavite najlonsku kesu i peškir. Nakon sat vremena isperite kosu mlakom vodom. Med će vrlo malo posvetliti vašu kosu, a ako želite da vam kosa više posvetli onda med pomešajte sa cimetom ili sa limunom.

Forum / Komentari / Iskustva