5 prirodnih načina da izbelite zube

Izbeljivanje zuba na prirodan način

Naslage na zubima su svakodnevna pojava kod muškaraca i žena. U većini slučajeva, naslage na zubima se javljaju kao posledica loše ishrane, preterane konzumacije gaziranog pića, slatkiša i alkohola.

Redovna upotreba cigareta takođe dovodi do naslaga na zubima. Pored ovih eksternih faktora, veliku ulogu u naslagama na zubima igra i genetika.

Srećom, danas postoji niz stomatoloških rešenja koja mogu pomoći ljudima da imaju bele zube i blistavi osmeh. Ipak, postoji i niz prirodnih rešenja koja mogu dovesti do belog osmeha.

KOKOSOVO ULJE 

U prehrani, kokosovo ulje je izuzetno zastupljeno. Mnogi tvrde da je ovo ulje čak zdravije i od maslinovog ulja. Ipak, ono što mnogi ne znaju jeste da je kokosovo ulje odlično prirodno rešenje za izbeljivanje zuba.

Ujutru, pre jela i jutarnje čaše vode uzmite dve kafene kašičice kokosovog ulja i mućkajte ga među zubima 10-15 minuta. Nakon toga, isperite usta mlakom vodom i operite zube kao inače. Ponavljati najviše do 4 puta nedeljno.

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona je idealna za izbeljivanja zuba. Štaviše, soda bikarbona je jedan od glavnih sastojaka u pastama za zube.

Najčešća je metoda gde se četkica za umoči u prah sode bikarbone nakon čega se zubi peru detaljno dva minuta. Može se pomešati i sa pastom za zube. U oba slučaja je neophodno na kraju isprati usta vodom.

JAGODE

Zahvaljujući maličnoj kiselini, jagode su odličan izbor za prirodno izbeljivanje zuba. Za izbeljivanje zuba sa jagodom, potrebna je jedna jagoda i pola kašičice sode bikarbone. 

Napraviti smesu od ova dva sastojka i naneti je na zube četkicom. Ostaviti da odstoji na zubima 5 minuta, isprati i oprati zube pastom. Ovu metodu primenjivati najviše jednom nedeljno. 

JABUKOVO SIRĆE

Jabukovo sirće je bogato acetičnom kiselinom koja zahvaljujući svojim svojstvima može da ukloni mrlje na zubima. 

Takođe, jabukovo sirće može da ošteti zubnu gleđ zbog čega je važno sirće mešati sa vodom. Jednu kašiku sirćeta rastvoriti u čaši vode i tako koristiti za ispiranje usne duplje. Nikako ne gutati ovaj rastvor. Zubi se mogu oprati sat vremena nakon ispiranja.

Kurkuma

Iako je žute boje, kurkuma može značajno izbeliti vaše zube. Kurkuma je prirodna, zdrava  i dostupna.

Kurkumu stavite na blago navlaženu četkicu za zube i nanesite ravnomerno na zube. Četkajte zube detaljno i ostavite kurkumu da deluje 3 do 5 minuta. Obavezno isprati zube detaljno. 

Načini da se zubi izbele su brojni i svakome odgovara određene metoda. Kako biste saznali koja metoda najviše odgovara vama, najbolji pristup je da ih probate sve. 

Iako su ove metoda prirodne i nemaju štetna dejstva na vaše zube, uvek se konsultujte sa vašim stomatologom. Imajte na umu da na zdravlje zuba treba stalno raditi.

Forum / Komentari / Iskustva