Hladna stopala i šake – uzrok i lečenje

U narodu je poznata izreka: „ Hladne ruke, topla ljubav “ , a da li je to zaista tako?

U zimskom periodu kada smo izloženi niskim temperaturama sasvim je normalno da su nam šake i stopala hladni, ako se to dešava tokom leta ili u toploj prostoriji to je znak da sa našim organizmom nije sve u najboljem redu.
Hladna stopala i šake - uzrok i lečenje

Uzrok pojave hladnih ruku i stopala

Ako su vam stopala i šake često hladni, to je znak da imate lošu cikrulaciju. Ukoliko imate lošu cirkulaciju to može biti upozorenje organizma da nešto ne funkcioniše kako treba. Loša cirkulacija često je posledica patološkog stanja ili neke bolesti. To mogu da budu stres, dijabetes, nepravilna ishrana, nasleđe, starenje, nedostatak fizičke aktivnosti, povišen krvni pritisak, gojaznost, upala vena, trudnoća, itd. Usled usporenog protoka krvi može doći do pada koncentracije, vrtoglavice, trnjenja u rukama i nogama, a ako su ove pojave praćene lupanjem srca i ako osoba oseća umor trebalo bi da proveri nivo gvožđa i hemoglobina, jer se možda radi o anemiji. U najgorem slučaju slaba cirkulacija može dovesti do stvaranja tromba u venama i izazvati infarkt srca ili mozga.

Da bi se utvrdio uzrok loše cirkulacije, potrebno je obratiti se lekaru. Obično je potrebno uraditi labaratorijsku analizu krvi, ultrazvuk, magnetnu rezonancu ili neku drugu proveru organizma, zavisno do simptoma koji su ustanovljeni. Nakon toga lekar prepisuje određenu terapiju za lečenje pacijenta.

Kako se može rešiti problem hladnih ruku i stopala?

Pored lekova koje vam lekar prepiše, od velike koristi mogu biti i biljni lekovi, namirnice koje unosite u organizam, kao i lekovite kupke i obloge.

Navešćemo vam neke od biljnih lekova koji vam mogu pomoći kako biste se izborili sa pojavom hladnih stopala i šaka:

Hajdučka trava može vam poboljšati cirkulaciju. Ova biljka ima antitrombocidno dejstvo. U slučaju loše cirkulacije uzima se tinktura koja se pravi po starom narodnom receptu: u litar domaće prepečenice staviti 100 g cvetova i listova hajdučke trave. Ostaviti da odstoji osam dana, uz svakodnevno mućkanje. Procediti u čistu flašu i piti tri puta dnevno pre jela po jednu kašičicu.

Ruzmarin se u narodnoj medicini najčešće koristi u vidu napitka i obloga. Vino od ove biljke odlično je za poboljšanje cirkulacije, a priprema se na sledeći način: šaku listova ruzmarina preliti litrom domaćeg vina, sipati u flašu i ostavi da odstoji sedam dana uz svakodnevno mućkanje. Osmog dana procediti i piti svaki dan po jednu rakijsku čašicu pre večere i ručka.

Jedan od načina da se izborite sa problemom loše cirkulacije jeste priprema kupki.

Jedna od takvih kupki jeste kupka od gaveza. Sve što je potrebno jeste da potopite 200 g gaveza u 5 l hladne vode i ostavite da stoji preko noći. Ujutro zagrejati do ključanja, pa kada se malo prohladi, sipati u kadu i sedeti u njoj 15 – ak minuta.

Problem loše cirkulacije može biti rešen unosom pravilnih namirnica u organizam. Neke od namirnica koje je poželjno konzumirati ukoliko vas muči problem hladnih stopala i šaka jesu: beli luk, koji snižava nivo holestorola u krvi i krvni pritisak, paprika, koštunjavi plodovi, maslinovo ulje, crno vino. Od začina poželjno je koristiti: kim, đumbir, cimet.

Takođe, korisno je unositii određene vitamine i minerale u organizam, neki od njih jesu: vitamin B5, vitamin E, kalcijum, magnezijum, kolbat.

Da biste sprečili pojavu hladnih ruku i nogu, odnosno da biste pospešili cirkulaciju potrebno je da se pridržavate sledećih saveta: prestanite da pušite, poznato je da su osobe koje konzumiraju cigarete sklonije ovoj boljci od ostalih, budite fizički aktivni, pravilno se hranite, pijte tople napitke, redovno kontrolišite krvni pritisak, pridržavajte se terapija ukoliko bolujete od šećerne bolesti.

Ukoliko uočavate neki od ovih simptoma kod vas, poslušajte neki od naših saveta i obratite se lekaru. Bolje sprečiti nego lečiti!

Forum / Komentari / Iskustva